• Puhova ulica 9a, Ptuj, Slovenija
 • +386 (0)2 772 07 31
 • info@dsd.si
 • Najpogostejše poškodbe sklepov

  Najpogostejše poškodbe sklepov

  Najpogostejša oblika poškodbe sklepov je zvin, ki se največkrat pojavi v športu, nemalokrat pa tudi v vsakdanu, ko najmanj pričakujemo. Zvin povzroči vsiljen gib, ki presega fiziološke meje sklepa, pri tem pa se lahko poškoduje sklepna ovojnica, ligamenti ali sklepne površine kosti. Sklepna ovojnica in ligamenti imajo majhno elastičnost, zato nenavadni vsiljeni gibi dokaj hitro povzročijo zvin. Pri tem sklepna glavica ne izstopi iz sklepne ponve, zato je gibanje še mogoče, čeprav je boleče. Deformacije ni, navadno pa zvin spremlja vsaj rahla oteklina prizadetega sklepa.
Najpogostejši je zvin gležnja, zato ga bomo vzeli za primer zdravljenja. Podobne zakonitosti veljajo tudi pri ostalih zvinih, vendar se glede na vrsto sklepa zdravijo različno.

  Ločimo tri stopnje zvinov, glede na težo poškodbe. Stopnja zvina narekuje vrsto imobilizacije, ki jo v prvi fazi vedno določi zdravnik specialist, zato je treba opraviti pregled, kjer se določi natančna diagnoza stopnje zvina.

Zvin prve stopnje, sklepni elementi so nepoškodovani, zvin spremlja bolečina ob gibanju in v mirovanju. Zdravimo ga s hlajenjem, počitkom in morebitnim povojem.Zvin druge stopnje označuje ga natrganje ligamentov ali sklepne ovojnice. Bolečina je hujša, gibljivost je omejena in boleča, oteklina. Zdravimo z imobilizacijo v mavcu 1–3 tedne.Zvin tretje stopnje označuje ga pretrganje enega ali več ligamentov in/ali sklepne ovojnice. Obstaja tudi možnost poškodbe sklepnega hrustanca ali kosti. Zelo huda bolečina in močna oteklina, tudi hematom, zelo omejena gibljivost. Zdravimo ga z imobilizacijo v mavcu 3–5 tednov, kirurški poseg – šivanje ligamentov.
  Zvine sklepov je potrebno vzeti resno in prav tako rehabilitacijo, od katere je odvisno, ali se bo sklep sposoben popolnoma regenerirati, in sicer kljub višji stopnji zvina.

  Komentiraj →

Komentiraj

Prekliči komentar

Utrinki

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in anonimno beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirajte svoje osebne nastavitve storitev za piškotke.

Ti piškotki omogočajo, da štejemo obiske in vire prometa, tako da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Zavrni vse
Sprejmi vse