• Puhova ulica 9a, Ptuj, Slovenija
 • +386 (0)2 772 07 31
 • info@dsd.si
 • Kaj povedo zobje o vašem zdravju?

  Kaj povedo zobje o vašem zdravju?

  Usta so tako velikokrat v veliko pomoč pri postavljanju diagnoze, prognoze, izbiranju načina zdravljenja in intervencije pri številnih boleznih. Zdrave dlesni so rožnate barve in kompaktne, ne pa rdeče in nabrekle, zobje pa morajo biti čvrsto pritrjeni. Če imate težave z zobmi in dlesnami, torej obiščite zobozdravnika ter splošnega zdravnika. Pred vami je seznam samo nekaterih bolezni, ki jih lahko razberemo iz sprememb v ustni votlini.

  Izgubljanje zob: osteoporoza je obolenje kosti ki lahko prizadene prav vse kosti v telesu, vključno s čeljustjo. Erozija čeljusti se lahko kaže kot izpadanje zob, blage popačenosti obraza in bolečina v čeljustnem sklepu. Jamičasta kost, ki obkroža zobne korenine je prav tako lahko podvržena osteoporozi in začne ob pomanjkanju kalcija zelo hitro erodirati.
  Razžrta sklenina: motnje hranjenja. Zobozdravnik bo morda eden prvih, ki bo opazil motnje hranjena, kot je na primer bulimija. Želodčna kislina zaradi ponavljajočega bruhanja namreč kmalu začne razjedati zobno sklenino, še posebej na notranji strani sprednjih zgornjih zob. Ti zobje postanejo občutljivi na temperaturo, resne razjede pa lahko pripeljejo tudi do spremembe ugriza. Zadnji zobje lahko postanejo manjši, nekatere pa je včasih zaradi razjed in uničenosti potrebno tudi izpuliti. Erozija zob običajno postane vidna po treh letih, vendar pa se ne pojavi pri vseh osebah z bulimijo. Pogosto bruhanje lahko povzroči tudi otekanje žlez slinavk in suhost, pordelost ter vnetje ustne votline in jezika. Osebe z bulimijo imajo pogosto tudi trajno vneto grlo in majhne podkožne krvavitve na nebu.
  Blede dlesni: anemija. Pri anemiji, slabokrvnosti, dlesni postanejo vnete in blede barve, jezik pa otečen in gladek. Pri anemičnosti telesu primanjkuje rdečih krvničk ali pa le-te ne vsebujejo dovolj hemoglobina, posledica tega pa je pomanjkanje kisika v krvi. Pri anemiji se lahko pojavijo tudi bleda polt, krhki nohti, mrzle noge in roke ter nepravilen srčni utrip. Izguba zob: bolezni ledvic. Odrasle osebe brez zob so bolj izpostavljene boleznim ledvic, kakor osebe, ki še imajo zobe. Povezava sicer še ni popolnoma jasna, vendar pa strokovnjaki menijo, da povezovalni člen predstavlja kronično vnetje. Skrb za zobe in dlesni torej lahko zmanjša tveganje za razvoj kroničnih ledvičnih težav.
  Ploski, obrabljeni zobje in glavobol: stres. Mnogo ljudi je ob tem presenečenih, vendar smo bolj ali manj vsi nagnjeni k temu, da pod stresom v spanju škrtamo z zobmi. Poleg tega mnogi podcenjujejo fizični vpliv stresa na telo. Glavoboli so pri tem posledica krčev v čeljustnih mišicah, pri katerih bolečina seva iz ust v glavo, vrat in zgornji del hrbta.
  Rane v ustni votlini, ki ne izginejo: rak ustne votline. Nekateri ljudje si grizejo notranjo stran ust iz navade, nekateri se ugriznejo ponesreči in imajo zaradi tega ranjeno notranjo stran ust, pri nekaterih pa razjede in ranice nastanejo same od sebe. Če ne izginejo v tednu ali dveh, obiščite zobozdravnika ali osebnega zdravnika. Ranice, ki so značilne za raka ustne votline, imajo običajno belo ali rdečo obrobo, pogosto pa se pojavijo pod jezikom, kjer jih je težko odkriti. Krvavenje in otopelost prizadetega dela je tudi lahko eden od simptomov, velikokrat pa je edini znak raka ravno razjeda, ki se oče in noče zaceliti. Rak ustne votline je lahko popolnoma ozdravljiv, a le, če ga odkrijete pravočasno!
  Neočiščena zobna proteza: aspiracijska pljučnica. Aspiracijska pljučnica izbruhne, če drobni delci iz pljuč zaidejo v pljuča. Običajno jih obrambni mehanizem odstrani preden prispejo do pljuč, vendar pa je pri starejših ljudeh obrambni mehanizem slabši. Aspiracijska pljučnica je pri starejših eden glavnih povzročiteljev smrti, do nje pa pride zaradi vdihavanja koščkov usedlin iz zobne proteze. Zato je potrebno za zobne potrezo ustrezno skrbeti in jih redno čistiti, da se na njej ne začnejo nabirati odpadki. Protezo je potrebno vzeti iz ust vsak dan, jo očistiti s posebno ščetko in shranjevati v čistilni tekočini.

  Komentiraj →

Komentiraj

Prekliči komentar

Utrinki

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in anonimno beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirajte svoje osebne nastavitve storitev za piškotke.

Ti piškotki omogočajo, da štejemo obiske in vire prometa, tako da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Zavrni vse
Sprejmi vse