• Puhova ulica 9a, Ptuj, Slovenija
 • +386 (0)2 772 07 31
 • info@dsd.si
 • Dovolj zgodaj odkrit rak dojk je visoko ozdravljiv

  Dovolj zgodaj odkrit rak dojk je visoko ozdravljiv

  V Sloveniji je rak dojk najpogostejša vrsta raka pri ženskah, saj zavzema kar petino vseh vrst rakavih obolenj pri ženskah. V Sloveniji vsako leto zboli več kot 1000 žensk, 400 pa jih zaradi te bolezni vsako leto umre. Podobno kot v Evropi je tudi v Sloveniji ta rak najpogostejši vzrok smrti, ki jih pri ženskah povzročijo rakava obolenja. Slaba seznanjenost žensk s pomenom samopregledovanja dojk in mamografijo po 50. letu starosti je eden od razlogov, da številne prepozno obiščejo zdravnika. Ženske moramo opozoriti na to, da je bolezen, ki je odkrita v zgodnjem stadiju, visoko ozdravljiva.
  Vse ženske, ki so starejše od 50 let, bi morale opraviti mamografijo (rentgensko slikanje dojk) vsaki dve leti, saj je ta metoda najzanesljivejša za zgodnje odkrivanje rakavih sprememb na dojki. Pred 50. letom starosti naj opravijo mamografijo ženske, ki so bolj ogrožene: to so tiste, ki so že bile zdravljene zaradi raka dojk ali katerih mati, sestra ali hči je že bila zdravljena zaradi raka dojk, vse, ki so rodile po 30. letu starosti, ter ženske, ki jim preiskavo svetuje zdravnik na podlagi sumljivih sprememb v dojki. Za uspešno zgodnje odkrivanje raka dojk potrebujemo v Sloveniji vsem ženskam dostopno mrežo primarnih centrov za dojke, ki bodo opremljeni z ustrezno opremo, njihovi strokovnjaki pa bodo usposobljeni za odčitavanje mamogramov v skladu z evropskimi strokovnimi priporočili. Za dokončno diagnosticiranje in zdravljenje pa bi morale poskrbeti ustanove, posebej specializirane za bolezni dojk.

   

  V slovenskem prostoru morajo imeti na področju zgodnjega odkrivanja, diagnosticiranja in zdravljenja bolezni dojk vse ženske enake možnosti. Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna si je v desetih letih svojega delovanja prizadevalo, da bi se tudi v Sloveniji v skladu z evropskimi priporočili izvajal organiziran presejalni program za zgodnje rentgensko odkrivanje raka dojk pri ženskah po 50. letu starosti. Ta program, ki so ga v Registru raka na Onkološkem inštitutu poimenovali DORA, naj bi naposled zaživel tudi v Sloveniji.

  Komentiraj →

Komentiraj

Prekliči komentar

Utrinki

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in anonimno beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirajte svoje osebne nastavitve storitev za piškotke.

Ti piškotki omogočajo, da štejemo obiske in vire prometa, tako da lahko merimo in izboljšamo delovanje naše spletne strani.

Za izboljšanje naše spletne strani sledimo anonimnim uporabniškim informacijam.
 • _ga
 • _gid
 • _gat

Zavrni vse
Sprejmi vse